E-learning: távoktatási távlatok

E-learning: távoktatási távlatok

Kritikáról, bővebben

2015. december 12. - simplepresent

Szóval, kell a kritika. Tankönyveknek, tananyagoknak is. Naponta jönnek a megerősítések - most például Nádori Péter írása a Kreatívban. Pedig látszólag a két dolognak semmi köze egymáshoz, de azért nekem a cikkből az is kiderül: a net demokráciája egyre inkább mások demokráciája, s "aki nem lép egyszerre", annak írásai, képei, vagyis tartalmai eltűnhetnek a világháló bugyraiban /Van a hálónak bugyra...? Na mindegy./. Ennek pedig lehet köze a korszerűséghez, de azért a minőséget így aligha lehet definiálni.

Vagyis, az én olvasatomban a tartalom-előállítás mellé felzárkózik a szelekció, fel kell erősíteni hangokat, ha valami arra érdemesnek találtatik, vitatkozni kell másokkal - az algoritmikus korszerűséggel szemben is akár.

praise.jpg

 

Januártól tervezünk tehát egy tankönyv- és tananyagkritikai oldalt. Szándékaink szerint kritikusan írunk majd, de nem bántóan, reményeink, céljaink szerint elfogulatlanul. Megkiséreljük összhangba hozni  az önfenntartást - ha kell, a közösségi finanszírozással próbálkozva - a függetlenséggel, legyen szó kiadói gazdasági, vagy bármilyen más érdekekről.

Célcsoportunk a tanulók tábora, azon belül is főként a felnőtteké, akik vagy szakmabeliek, vagyis tanárok, azok, akik szakmai továbblépés céljából tévednek a lifelong learning ösvényére, esetleg kedvük szerint, hobbiból, maguk válogatják ki azt, hogy mit, hogyan és kitől tanulnának. Ezért aztán a szabad felhasználású - fizetős vagy ingyenes - anyagokra, nem előírtakra, kötelezőkre. Vagy, ha igen, olyanokra, mint a vállalati tréningek tartalma, amin egyszerű változtatni. És pedagógiai könyvekre, elvi alapvetésekre, tankönyvekre akarunk koncentrálni. És persze leginkább e-tkurzusokra, hogy kipróbáljuk, leteszteljük, végigtanuljuk őket, a véleményalkotás szándékával. Nem nagyon akaródzik viszont beszállni a középiskolai tankönyvek vitájába, a fentiek miatt sem, meg hát, ami kötelező, kötelező, a kutya ugat, a karaván meg ... na ugye. Okoskodni, észt osztani végképp nem akarunk olyanoknak, akik a napi gyakorlatból sokkal jobban tudják, mi jó, mi nem az iskolásoknak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://villanysuli.blog.hu/api/trackback/id/tr678158956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása