E-learning: távoktatási távlatok

E-learning: távoktatási távlatok

Nyelvparádé

2015. szeptember 11. - simplepresent

Egy kis kéretlen és ingyenes reklám. Most kezdődött és vasárnapig tart a Millenárison a nyelviskolák és kiadók kiállítása, a kissé bizarr címet viselő Nyelvparádé. Mint az elmúlt években mindig, most is rászántam másfél órát, hogy angoltanárként és a távoktatás hitszónokaként végignézzem a kínálatot.

nyelvparade_uj_logo.jpg

 

Néhány futó benyomás:

 - Tetszett, hogy a nagy kiadók és nyelvvizsgaközpontok szinte mindegyike kínál valamiféle online csomagot, e-learninges képzést.

- Nem tetszett, hogy az önálló magyarországi képviselettel nem rendelkező, illetve az elmúlt években kivonult nagyok, a kiadók közül például a Pearson, Macmillan, vagy a City and Guild nyelvvizsgák gazdája, továbbá a TOEFL a termékeikkel vagy kínálatukkal sem voltak jelen, holott a Macmillan-könyveket például forgalmazzák Magyarországon, mondjuk az amúgy kiállító Libra Booksnál is. Kivétel talán a Cambridge University Press, az ő könyveik, illetve vizsgarendszerük - leginkább a British Council jóvoltából  - jelen van a kiállításon.

- Tetszett, hogy a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt kap az e-learning a nyelviskoláknál is. Ott volt az online képzést is kínáló 5 perc angol, a jelek szerint fő profilként távoktató Go! , és a régiek közül például a Katedra is előállt e-learning, illetve blended képzéssel. De vannak online kurzuskiegészítők, appok is, az viszont kár, hogy például a jogi szaknyelvet távoktatási formában /is/ tanító  "trónkövetelők" közül például nem láttam sem a Precedens Nyelvstúdió, sem az Anglofon standját.

Mindent egybevetve, annak nem sok jelét láttam, hogy irgalmatlanul éles a konkurenciaharc a nyelvoktatási piacon. Pedig van, ha másért nem, hát azért, mert minden korábbinál nagyobb számban voltak jelen a külföldi tanulási lehetőségeket, tanfolyamokat szervező vállalkozások. És vannak eltűnők is: az idén például már nincs ott az elmúlt másfél évtized egyik legvitatottabb vállalkozásának, a Relaxának a képviselője.

A bejegyzés trackback címe:

https://villanysuli.blog.hu/api/trackback/id/tr137777918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása