E-learning: távoktatási távlatok

E-learning: távoktatási távlatok

Magyar igazság?

2015. február 15. - simplepresent

Ha hivatásos kattintásvadász, mondjuk egy online hírportál szerkesztője lennék, ezt a címet adnám: Ma éjfélkor eljön az igazság pillanata. Eddig az időpontig lehet ugyanis elektronikusan beadni a felvételi jelentkezéseket az egyetemek-főiskolák szeptemberben induló évfolyamaira. Mindenhová, a távoktatási tagozatokra is, vagyis ha az igazság pillanatát emlegetni erős túlzás is, azt talán kimondható: a jelentkezők érdeklődése vagy érdektelensége sok mindent jelez az e-learning állapotáról és a fejlődés rövid távú esélyeiről. A felsőoktatási intézmények ma az Egyesült Államoktól Európán át Kínáig vagy Indiáig mindenütt a távoktatás élharcosai. Ott  - mint az előző posztban egy amerikai példán bemutattam - születnek ilyen helyzetelemzések. Mi miért ne tehetnénk meg mi is ugyanezt Magyarországon? Persze nem most, hanem akkor, ha már elkészültek az első jelentkezési statisztikák a 2015-ös évről. Addig nézzük a kínálatot.

Nem akarnék ünneprontó lenni, de... De a 36 tételből álló találati listán a főiskolák mellett csak három egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, továbbá az Óbudai Egyetem és a Szent István Egyetem hirdet távoktatásos képzést. A szakok túlnyomó többsége amúgy gazdasági jellegű, elvétve bukkannak fel műszakiak vagy társadalomtudományiak, klasszikus bölcsészetit vagy természettudományit nem találtam közöttük. Mint ahogy mesterképzést sem, a felsorolásban a legtöbb az alapképzés, számomra meglepő módon több, mint a felsőoktatási szakképzés. Ja, és mindegyik intézmény minden szakja - talán értelemszerűen /?/ - önköltséges.

Egy évvel korábban, vagyis tavaly a felvi.hu összesített statisztikája ilyen számokat mutatott:

Első helyes jelentkezők megoszlása képzési szintek és munkarendek szerint
2014. általános eljárás (minden finanszírozási forma)

nappali levelező   esti távoktatás  összesen
alapképzés 75,3% 22,8% 0,7% 1,2%  100%
felsőoktatási szakképzés 67,6% 31,8% 0,5%  100%
mesterképzés 58,6% 39,8% 1,6% 100%
osztatlan képzés 87,0% 12,9% 100%
összesen 72,6% 25,8% 0,8% 0,8% 100%

 

A kerekítéseket leszámítva ez nagyjából azonos a 2013-ban tapasztaltakkal:

 

jelentkezok5.jpg

Illúzióink tehát ne nagyon legyenek azért. Majd meglátjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://villanysuli.blog.hu/api/trackback/id/tr637176581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása