E-learning: távoktatási távlatok

E-learning: távoktatási távlatok

Mire jó a távoktatás, ha magyar?

2015. január 13. - simplepresent

Embrionális állapotban, kicsit optimistábban szólva születőben van a korszerű alapokra épülő távoktatás Magyarországon - sugallom, mondom én is, de mondják mások is, olyanok, akik évek óta próbálnak tenni az e-learning meghonosításáért.

Nem tudok érdemben vitatkozni a fenti írás azon megállapításával sem, hogy a Magyarországon a nyílt e-learning-piacot /legyen szó akár MOOC-okról vagy fizetős MOC-okról/ a pillanatnyilag leginkább a magyarok angoltudásának a hiánya pörgeti. Egy korábbi posztban magam is érintettem az online nyelvoktatási formák terjedését. És hát a statisztika azt mutatja, Magyarország igencsak hátul kullog angoltudásban az európai országok között. /Forrás: hvg.hu/

nyelvterkep.jpg

 

 

De vajon mondhatjuk-e, hogy a még ki sem alakult magyar távoktatási piacot a jövőben is az fogja éltetni, hogy az emberek könnyen, gyorsan és lehetőleg kényelmesen, otthonról szeretnének megtanulni angolul? És az, hogy a nyelvet nem tudó, ám magukat képezni vágyó reménybeli e-hallgatók számára érdemes különböző szakterületeken és többféle szinten magyar nyelvű távtananyagokat kreálni, piactereket fenntartani? Vagy fordítsuk meg a kérdést. Ha nem kis optimizmussal feltételezzük, hogy Magyarország ledolgozza az angoltudásban meglévő hátrányát, akkor meg is szűnik a nyílt e-learning-piac, hiszen az így tanulni vágyók mind az edX-re, Courserára, Udacityre, Iversityre, FutureLearnre járnak majd?

Röviden: szerintem nem. Bővebben: legközelebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://villanysuli.blog.hu/api/trackback/id/tr277066739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása