E-learning: távoktatási távlatok

E-learning: távoktatási távlatok

Távtanulástól az e-learningig

2014. december 21. - simplepresent

Hát, még mindig nem kezdődött el a futam...! Ilyenkor az F-1 kommentátora izzad és beszél. Próbálja szóval tartani a nézőket, beszél, beszél, a múltról, versenytörténelemről, legendás pályákról, statisztikai adatokat sorol, elfeledett pilóták sikereit idézi fel. Nincs mese, megpróbálkozom én is valami ilyesmivel a távoktatásban.

Oké, de most akkor egyáltalán távoktatás vagy e-learning? Némi szégyenkezéssel vallom be, hirtelen támadt nyelvőrködő hajlamom kiélésén túl nem sok indoka van a távoktatás kifejezés használatának, ha csak az nem, hogy sután hangzik  - ma még - az "elearningezni/elearnölni" fordulat. /Hirtelen támadt, hiszen gond nélkül használom szóban-írásban például az emailezés, sőt mélezés szavakat és eszembe sem jut megpróbálni kicserélni villanypostázásra vagy drótpostázásra./

De a lényeg: nekem és a kortársaim többségének a távoktatás azt az több évtizedes gyakorlatot jelenti, hogy a tananyagot akkori szóhasználattal programozva, vagyis egységekre bontva /ma azt mondanánk modulonként/ csomagolja és valamilyen úton-módon, füzetek formájában, cd-n eljuttatja a tanulókhoz. Ha a tapasztalataimra hagyatkozom, /ilyen levelező oktatást magam is kipróbáltam, máig itt figyel a polcomon néhány füzetke/, e forma a korabeli sajtókampányok ellenére sem hozott átütő sikert, pedig diplomát adó képzések, ilyen oktatásra szakosodott egyetemek jelentek meg a piacon. Az itthon talán legismertebb és legrégibb, a brit Open University /OU/ alighanem az új korszakban is megtalálja a helyét, mivel tavaly az országuk kormánya irgalmatlan mennyiségű pénzt tolt abba, hogy az OU bázisán kiépüljön Nagy-Britannia MOOC-ipara. /A MOOC nyílt, azaz ingyenes online tömegkurzust jelent./ Régóta működik a német Hageni Távegyetem, akik folyamatosan fejlesztenek, az új éra egy forradalmi jelentőségű elemét - az online vizsgáztatást, tudásmérést, diplomaszerzést - még nem vezették be: náluk országonként helyi megbízott képviselők a hagyományos módon végzik ezt a feladatot. Nem így a TOEFL angol nyelvvizsgákat szervező-végző központ, ahol tavaly felszámolták a területi képviselői rendszer ezen elemét, a magyarországi jelentkezők azóta csak online vizsgázhatnak.

A versenyautók azonban lassan beállnak a rajtrácsra. A kommentátor most elhallgat: az új korszakról, az igényekről, lehetőségekről, erényekről és gyengeségekről majd később.

A bejegyzés trackback címe:

https://villanysuli.blog.hu/api/trackback/id/tr777002187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása