E-learning: távoktatási távlatok

E-learning: távoktatási távlatok

Optimizmus, óvatosan

2015. október 17. - simplepresent

Beszarok! - ez a gondolat motoszkált e sorok írójának a fejében, amikor jó 20-25 perccel a hivatalos kezdés előtt megérkezett az ELTE Kazinczy utcai épületéhez a mai Digitális Pedagógus Konferenciára. Tömeg, alig pár tucat üres szék az aulában, kígyózó sor a regisztrációnál, idősek, fiatalok, középiskolai tanárok és egyetemisták. Tudom, nem kell mindent névértéken kezelni, de ha megpróbálom leszámítani a kizárólag a portfolióhoz szükséges pedagógus-továbbképzési kreditpontokra vadászó tanárokat és a némi oktatói ráhatásra bekukkantó hallgatókat, az érdeklődés így is meglepő. Különösen ahhoz képest, hogy nem is olyan régen, a korábbi hasonló konferenciákon  - mondjuk így - mérsékelt volt az érdeklődés.

secret-to-e-learning-004.jpg

Érezhetően megmozdult valami a magyar távoktatás, általában véve a digitális tanügy háza táján. A politikusi megnyilatkozásokat óvatosan kezelem, de az azért jó jel, hogy az elmúlt hetekben a miniszterelnök és netügyi különmegbízottja is a digitális ipar fejlesztését ígérte, sőt, Deutsch Tamás a digitális köznevelési stratégiát hiányolta. És vannak fejlesztések uniós forrásból, van, illetve lesz NKP...és lett végre (majdnem) igazi közvita is - kárörvendő tradicionalisták és helyzetmagyarázó modernisták frontvonalán, amikor kiderült: Magyarország alaposan leszerepelt a digitális szövegértésben.

A mai konferencia amúgy, személyes értékelésem szerint középerős volt. Voltak jó előadások, voltak, amelyek engem kevésbé kötöttek le. Részletesebben itt lehet róluk olvasni.  Nekem talán kicsit túl eklektikusnak /esetlegesnek?/ tűnt a témakörök és előadók összeválogatása. De lehet persze, ez csak mondvacsinált fanyalgás. Más mást látott, íme egy "hivatalos" beszámoló  valami újról, valami izgalmasról.

Tény: erős hangsúlyt kapott az új fejlesztések ismertetése, még ha mondjuk a Zanza TV-t nem is nevezném annyira frissnek, mint ahogy a Prezit és talán már a Skoolt sem. De persze jó, hogy voltak. Zárójel: nem volt viszont EasyMaths, rég hallottam róluk, vajon mi van velük?

"Követjük vagy irányítjuk a változást?" - tette fel a címével a kérdést a mai konferencia. "Így tanulunk mi!" - válaszol egy jövő heti tanácskozás címe. Na, vajon hogyan.

A bejegyzés trackback címe:

https://villanysuli.blog.hu/api/trackback/id/tr517985163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása