E-learning: távoktatási távlatok

E-learning: távoktatási távlatok

Kistermelői e-learning-piac?

2015. január 01. - simplepresent

Az év végi össznépi értékelősdi-prognózisosdi engem sem került el, és most kicsit elbizonytalanodtam. Vajon indokolt-e a hurráoptimizmus, a "nagy áttörés" reménye a magyar távoktatásban? Megvan-e minden feltétel ahhoz, hogy az e-learning berobbanjon és egy-két /na jó, két-három/ év múlva elengedhetetlen kiegészítője, sőt esetenként alternatívája legyen a hagyományos oktatási formáknak? A közoktatási intézményekben természetesen sok korlátja van az e-learning, vagy legalább a vegyes, blended learning formák bevezetésének. A gyerekkori-serdülőkori tanulásban én sem vitatom a nevelés, a szocializációs feladatok fontosságát, és a személyes részvétel, példa szerepét. Ezt a vonalat nyomja is a hivatalos oktatáspolitika ezerrel; talán még ott és akkor is, amikor pedig lehetőség lenne a tradicionális megoldások némi lazítására. Például azoknak, akik "túlkorosan", felnőtt fejjel ülnének vissza a valódi vagy virtuális iskolapadba. Egyik kedvenc példám amúgy a Miskolci Földes Ferenc Gimnázium keretében 12 éve indult digitális középiskola, amelynek ma már egy sor városban, egyebek mellett Budapesten, Hajdúböszörményben, Kecskeméten vagy Szegeden is vannak követői.

Mindez ma inkább kivétel, mint szabály. A magyarországi mainstream távoktatás ma egy kicsit mintha úgy működne, mint a termelői piacok. A digitális őstermelő megtermeli az áruját, piacra viszi és megpróbálja azonnal és a pillanatnyilag érvényesíthető lehető legjobb áron értékesíteni. A minőségi elvárások lazák, nincsenek egységes szakmai sztenderdek, általában nincsenek nagyobb beruházások, mert nincs központi forrás sem. De nincs, vagy alig van "szövetkezeti mozgalom", együttműködés, összjáték. Mondják, pénz nélkül nem megy. Igaz. De szándék van-e? Van-e távlatos gondolkodás, befektetői szemlélet, akár a hosszabb távon  - esetleg - kifizetődő marketinghatás miatt vagy csak a márkaépítés érdekében?

Arra, hogy mi van külföldön és mi idehaza, egy későbbi posztban néhány eset bemutatásával gondolnék kitérni. Most csak egy példa. Az Európai Bizottság mintegy másfél éve indította el ingyenes e-learning-piacterét. Ide oktatási intézmények, szervezetek gyakorlatilag korlátozás nélkül tölthetik fel ingyen terjeszteni kívánt, tetszőleges nyelvű tananyagaikat. E tudástár ma körülbelül 1200 kurzust tartalmaz, de magyar részről eddig kizárólag a Miskolci Egyetem tett be összesen négy magyar nyelvű anyagot az "európai közösbe".

A bejegyzés trackback címe:

https://villanysuli.blog.hu/api/trackback/id/tr897025933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása